Optikai lencsék

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szemüveglencsét?
Az ideális szemüveg elengedhetetlen része a megfelelő szemüveglencse kiválasztása, melyhez mindenképpen szakember segítségére van szükség. Ha a lencse nem megfelelő minőségű és típusú, akkor a szemüveg többet árt, mint használ viselője számára.
Ha az Ön igényeinek legmegfelelőbb szemüveglencse az alábbi szempontok figyelembe vételével kerül kiválasztásra, akkor garantáltan elégedett lesz szemüvegével.

Dioptria
Alapjaiban határozza meg, a szemüveg esztétikai értékét, komfortosságát, hiszen a dioptria mértéktől függően ajánlunk Önnek ún. vékonyított vagy normál vastagságú lencsét.

Mitől lesz vékonyított vagy normál vastagságú a lencse?
A szemüveglencsét optikailag jellemző egyik legfontosabb érték a törésmutató. Minél nagyobb a törésmutató értéke, annál vékonyabb a lencse. Ez különösen fontos szempont a 2,5 illetve annál magasabb dioptria értékű szemüveglencsével megrendelt szemüvegek esetében. Így a magasabb dioptriájú szemüveglencse esztétikusabban illeszthető akár a fém keretbe is, és nem, vagy csak kis mértékben lóg túl a kereten a lencse.
Az alap, azaz a normál vastagságú műanyag lencse pl. 1.49 értékű, míg a vékonyított lencsék 1.56, 1.6, 1.7, ill. 1.74 törésmutatóval készülnek.

A Hoya alapanyagainak választéka:

Eyvia 1.74 - A Hoya legvékonyabb alapanyaga - az elegáns megjelenés szolgálatában
Eynoa 1.67 - valószínűleg a legvékonyabb 1.67 alapanyag
Eyas 1.60 - a legsikeresebb közepes törésmutatójú alapanyag
PNX 1.53 - minőségi alapanyag azok számára, akiknek különösen fontos a biztonság
CR 39 1.50 - a standard műanyag alapanyagMiért válasszon aszférikus lencsét?
Aszférikus felületről beszélünk, ha a szemüveglencse optikai tulajdonságainak megtartása mellett laposabb elülső felülettel rendelkezik. Ez a tulajdonság a „pluszos” lencsék esetén figyelhető meg a leglátványosabban.
A hagyományos gömbszerű felszínnel rendelkező lencsék esetében a széleken átnézve az eredetileg egyenes vonalak enyhén görbültnek látszanak. Ezért a látott kép a lencse szélei felé alig észrevehetően ugyan, de kissé homályos és torz.
A lényegesen jobb optikai hatás és az esztétikusabb megjelenésen túl további előny, hogy ezek a lencsék kevésbé nagyítják, illetve kicsinyítik a szemüvegviselő szemét.

Antireflex réteg:
Tükröződéscsökkentő (más néven antireflex) bevonatok azok, amelyek a lencsére elölről és hátulról beeső fény visszatükröződését csökkentik. Segítségével csillogásmentes, élesebb képet látunk a szemüveggel, mely olvasáskor vagy autóvezetés alkalmával kiemelten fontos a komfortosabb látásélmény érdekében, ráadásul a velünk szemben állót nem zavarja a lencse csillogása és tökéletesen látja a szemünket.

A Hoya rétegei:

Hoya
rétegei
Hi-Vision
LongLife
Super Hi-
Vision
Hard Hi-
Vision
Aqua
Karcállóság ***** **** ***
Tükröződés csökkentés ***** ***** *****
Vízlepergető hatás ***** ***** *****
Szennyeződés taszító hatás ***** **** *
Portaszító hatás ***** ***  

Hi-Vision LongLife UV Control: a Hi-Vision LongLife réteggel kombinálva rendelhető felületkezelés, mely 100% védelmet nyújt a káros UV-sugarakkal szemben
Hi-Vision LongLife BlueControl: a Hi-Vision LongLife réteggel kombinálva rendelhető felületkezelés, mely semlegesíti a digitális eszközök képernyője által kibocsátott kék fényt
Hi-Vision LongLife: A világ legtartósabb tükröződéscsökkentő rétege, mely vízlepergető, szennyeződés- és portaszító, karcálló tulajdonságokkal is bír
Super Hi-Vision: szuper karcálló, szuper könnyen tisztítható és szuper tükröződéscsökkentő felületkezelés
Hard Hi-Vision Aqua: vízlepergető tükröződéscsökkentő réteg magas fényáteresztő képességgelUV-szűrő réteg:
A káros környezeti hatások következményeként kialakult fokozott UV-sugárzás nem csupán a bőrünk, hanem a szemünk egészségi állapotát is veszélyezteti. Ezért szemünk védelme érdekében nem csupán a jó minőségű napszemüveg viselete ajánlott, hanem célszerű odafigyelnünk a jó minőségű UV-szűrővel ellátott szemüveg viseletére is.
A üzleteinkben több lehetőség is van 100%-os UV szűrővel ellátott szemüveg lencsék rendelésére. Kérje kollégáink segítségét az Ön számára legmegfelelőbb lencse típus kiválasztásához.

Alapanyag
A műanyag alapanyagú szemüveglencse főbb jellemzői közé tartozik, hogy könnyű (az üveg lencséknél 30-40%-kal könnyebb) és nehezen törik, ezért kevésbé balesetveszélyes. Az anyag viszonylagos lágysága miatt azonban az üvegnél könnyebben karcolódik, ezért javasolt felületkeményítő bevonattal ellátni. A üzletek szemüveglencse választékának kb. 90%-át teszik ki ezek a lencsék.
Az üveg alapanyagú szemüveglencse főbb jellemzője, hogy viszonylag nehéz (az azonos dioptria értékű és átmérőjű lencse hozzávetőlegesen 30-40%-kal nehezebb a műanyag lencséknél). Bár az üveg lencse felülete kevésbé karcolódik, mégis könnyen sérül,csorbul, szilánkos törés jellemzi, ami könnyen veszélyeztetheti a szemet is.

A megfelelő szemüveglencse kiválasztását jelentősen befolyásolja a választott szemüvegkeret. Egyes kerettípusok ugyanis kizárnak bizonyos típusú lencséket. Pl.:
•    az ún. fúrt keretekbe (azaz a keret nélküli szemüveg) csak műanyag lencsével készíthető el a szemüveg;
•    fém keretbe 2,5 dioptriánál magasabb értékű szemüveglencsét esztétikusan, vékonyított formában javasolt elkészíteni.


 Fényre sötétedő lencsék

Fényérzékeny a szeme, állandóan hunyorog napsütésben?

   Hallott már a Transitions fényre sötétedő, alkalmazkodó szemüveg működéséről, de szeretne többet tudni róla?


 
Az intelligens lencse kényelme
 
A fényre sötétedő lencsék esetén a szín intenzitása a napsütés erősségétől függően erősebb, vagy gyengébb. Ebben az értelemben mondhatjuk a fényre sötétedő lencsékre, hogy intelligensek, hiszen folyamatosan hordhatóak a nap folyamán anélkül, hogy cserélgetni kellene egy napszemüveget az egyszerű korrekciós szemüveggel. A lencse színezéseit nagy odafigyeléssel választották meg, hogy azok minél kontrasztosabb látást biztosítsanak és megszüntessék a vakító csillogást.
 
A Hoya kínálatában kapható fényre sötétedő lencsék:

 
HOYA SENSITY: A Hoya legújabb, forradalmi fényresötétedő lencséje

 
 
DriveWear: Fényre sötétedő, polarizált szemüveglencse, kifejezetten autóvezetéshez kifejlesztve.
 A Drivewear szemüveglencse maximalizálja a szembe jutó fénymennyiséget. Minden fényviszony között optimalizálja a bejövő fény mennyiségét, ezáltal tehermentesíti a szemet, közvetlen fényben és szélvédő mögött is. Ez egy fényre sötétedő és egy polarizált napszemüveg egyben, amit autóvezetők is használhatnak.Lencse szín: Zöld/Sárga
Alacsony fényviszonyok között (pl. bárányfelhők) a Drivewear fotokromatikus lencse egy sárgászöld árnyalatot ad, ami kontrasztnövelő hatással bír. A polarizált lencse előnye, hogy megszünteti a vakító csillogást, lényegesen kontrasztosabb látást biztosít, mint a hagyományos napszemüvegek. Ezáltal maximalizálja a szembe jutó hasznos fény mennyiségét.


Lencse szín: Borostyán
Erős fényben a látási körülményekhez igazodik a Drivewear lencse. A polarizált lencse kiszűri többek között a nedves útról a zavaró tükröződéseket. Kiemeli a zöld és vörös színeket (pl. forgalmi jelzőlámpák, jelzőtáblák feliratai).


Lencse szín: Sötét Vöröses Barna
Erős fényben, a szabadban a Drivewear lencse sötétül el a legjobban és a leggyorsabban. A polarizált lencse eltávolítja a tükröződéseket és maximális szűrést ad a túlzott fénynek, ezáltal optimális látási kényelemet biztosít viselőjének.

 


Optikai  lencse típusok


Egyfókuszú szemüveglencsék
A leggyakrabban használt szemüveglencse típus, melynek egyetlen fókuszpontja van. Segítségével vagy csak a távolra látás, vagy csak a rövidlátással kapcsolatos látáspanaszok korrigálhatók.


Bifokális lencsék
A multifokális lencsék elterjedése előtt, de még a mai napig is az un. kétfókuszú lencsék
megtartották népszerűségüket, annak ellenére, hogy csak távolra és meghatározott olvasó távolságra nyújtanak éles képet. Ráadásul a két lencserészt éles választóvonal határolja, ami
a távoli és közeli képváltásoknál zavaróan hat, másrészt esztétikailag kedvezőtlenebb hatású a multifokális lencsével szemben.


Multifokális lencsék
Minden távolságra egy szemüveg,  vagy létezik olyan szemüveglencse mely viselője számára minden távolságra éles képet biztosít? Miért félünk a multifokális lencsétől?
Sok rosszat hall az ember másoktól, vagy esetleg már viselt ilyen lencsét korábban, de rossz tapasztalata volt vele? Sokakat a lencse ára riasztja el.
A multifokális lencséknek ma már számos változata létezik. Viselőjének kényelmes látást biztosítanak egész nap, minden távolságra. A lencsében a távoli és az olvasó dioptria között egy csatorna, (folyosó) található, ahol fokozatosan (progresszíven) változik a lencse törőértéke.
Minél szélesebb ez a csatorna, annál kevésbé torzít a lencse a széli részeken, annál jobb minőségű a szemüveglencse, és persze annál drágább is. Nem mindegy, hogy egy kulcslyukon keresztül, vagy egy kitárt ajtón át szemléljük a világot! Kívülről a lencse ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos lencse és a bifokális lencsétől eltérően, nem rendelkezik választó vonallal.
A progresszív lencsék viseléséhez hozzá kell szokni, meg kell tanulni használatukat. Nem elég a szemüvegben csupán a szemünket mozgatni, használatakor szükséges bizonyos fejmozgás is. A jelentkező megszokási problémák, még ha kellemetlenek is, normálisak vehetők, mert a multifokális szemüveg viselését tanulni és gyakorolni kell.
Ezt időben vizsgálva mindenkinél más és más. Vannak akik pár nap alatt, de vannak olyanok is, akik hetek alatt szokják csak meg viselését. Nyilván ez attól is függ, hogy kinek  milyen korrekcióra van szüksége és az is számit, hogy kinek mi a munkavégzése, hobbija.
Az új szemüveget érdemes először mindig pihent szemre reggel, ébredés után, ismert környezetben próbálgatni. Ne adjuk fel a viselését akkor sem, ha azonnal nem ad elég komfortérzetet. Szánjunk rá időt bőven!
A megszokási idő radikálisan csökkenthető, ha a személyre szabott lencse illesztését a Hoya
visuReal rendszerének alkalmazásával végeztetjük.
A lencse választásakor érdemes alaposan végighallgatni a szakembert, hogy az egyes típusok között milyenek a különbségek. Ez a választás valóban ár -érzékeny.
Manapság már pár ezer forintért is kínálnak progresszív lencséket. Vigyázat !  Akkor inkább már három szemüveg! A teljes komfortot nyújtó multifokális szemüveg létrejöttének alapfeltételei:


-    tökéletes korrekció meghatározása (látásélesség vizsgálat)
-    a szemüveg viselés legfontosabb szempontjainak kijelölése
-    a hangsúlyos tevékenységeknek megfelelő lencsetípus kiválasztása
-    szemüvegkeret kiválasztása (döntő szempont a funkcionális megfelelőség)
-    a lencse szemüvegkeretbe illesztésének feljelölése
-    a mért adatok lencsegyártónk történő továbbítása
-    precíz lencsegyártás, high-level technológiával
-    elkészült lencse becsiszolása keretbe
-    kész szemüveg átadása, illesztések finom beállítása,funkcionalitás ellenőrzése
-    szemüveg viselése, megszokás: garanciával.