Napszemüvegek

Mire kell ügyelnie, ha napszemüveget választ?

A napszemüveget sokan divatcikknek tekintik és kevesen gondolnak arra, hogy hangsúlyos szerepe van  a szem egészségének védelmében is. Az erős napsütésben felerősödő UV-sugárzás nem csak bőrünk számára veszélyes, hanem a szemünk egészségi állapotát is veszélyezteti.
Fontos tehát, hogy szemünk védelme érdekében a megfelelő védelmet nyújtó napszemüveget viseljünk. A jó minőségű napszemüveg legfontosabb erénye a jó szűrőhatás és optikai torzítás mentesség ( vagyis ne viselkedjen dioptriás optikai lencseként).
A jó szűrőhatású napszemüveg lencse nem csak a fény  látható tartományának erősségét csökkenti, hanem a nem látható UV tartományt sem engedi át. Ha hiányzik a lencse az UV tartományt szűrő komponense, akkor fényerősség csökkenése miatt kitágult pupillán keresztül, a káros sugarakból is több jut a szemünkbe. Fontos továbbá, hogy egyenletesen szűrje a különböző színeket,vagy adott feladatra egyes színeket kiemeljen a jobb kontraszt- hatás érdekében. Az optikai tökéletesség ebben az esetben azt jelenti, hogy a lencse ne torzítson ne okozzon prizmás hatást,minden pontjában azonos vastagságú legyen.
Az optikailag rossz napszemüveg használata ugyanis az elmosódott látás mellett rendszeres fejfájást is okoz.
Az olcsó, nem ellenőrzött minőségű, nem optikai üzletben vásárolt, kizárólag divat igényeket kielégítő napszemüvegek használata ezért fokozottan veszélyes lehet.
Az un. márkás napszemüvegek eredendően garantálják az elvárható minőséget, azonban a márkanév az árakban is megkülönböztetett. Ha figyelembe vesszük, hogy vásárláskor elsődlegesen divatcikkről van szó és évente cserélődnek.