Hogyan válassza ki az Ön számára legmegfelelőbb kontaktlencsét?

A kontaktlencse viselés megkezdése előtt számos szempontot kell mérlegelnie ahhoz, hogy elégedett és biztonságos legyen a lencse viselése. Mindenek előtt fel kell keresnie egy szemészeti rendelőt vagy egy optikai üzletet, ahol egy szakszerű szemvizsgálatot követően megállapítják az Önnek szükséges látáskorrekciót, valamint elmagyarázzák az annak korrigálására alkalmas lehetőségeket.

Számos kontaktlencse gyártó termékei kaphatók a hazai üzletekben. A laikus számára mindegyik kontaktlencse egyformának tűnik, valójában mind anyagukban, mind geometriai kialakításukban, optikai tulajdonságaikban nagy különbségeket mutatnak. 
A kontaktlencse illesztő szakember feladata, hogy az egyedi igényeknek és a szemészeti állapotnak megfelelő kontaktlencsét kiválassza, majd azt felpróbálva a páciens szemére megítélje annak alkalmasságát.
Ugyanazon kontaktlencse a különböző személyeknél nem jár feltétlen egyforma komfortérzettel. Az egyes személyek életvitele, lakó- és munkahelyi környezete, valamint szemészeti állapota, a szaruhártyájuk oxigénigénye ugyanazon kontaktlencsék esetén is eltérő mértékű komfortérzetet illetve kontaktlencse elhasználódást eredményeznek.
Az esetek többségében a választék legtöbb lencséje alkalmas lehet a jelöltnek, azonban egyes esetekben szemének tulajdonságai miatt a választható alkalmas kontaktlencsék száma jelentősen lecsökkenhet.
Ilyen esetek pl.: nagyfokú rövidlátás, nagyobb fokú túllátóság, kifejezett asztigmatizmus, éjjel-nappali kontaktlencse viselési igény, szem színének megváltoztatása, presbyopiás panaszok stb.
Jegyezzük meg a viselt kontaktlencse nevét és dioptriáját. Ebben segít a kontaktlencse csomagolása, amelyen fel vannak tüntetve ezek az adatok. Legtöbb kontaktlencse illesztő hely ezen felül a páciensnek kis kártyára is feljegyzi a lencse legfontosabb paramétereit. Gyakori jelenség, hogy valamilyen okból kontaktlencse átállítást szeretne valaki, de nem tudja megmondani, milyen lencséket is viselt megelőzően.