Miért fontos az UV-szűrős napszemüveg?

Itt a tavasz, előkerülnek a szekrényből a napszemüvegek. Ám nem mindegy, hogy milyet hordunk, ha nincs a szemüvegünkön UV-szűrő, többet árthatunk a szemünknek, mint használunk. Most megtudhatod, hogy miért!
Miért kell védeni a szemünket az UV-sugárzástól?
Az UV-sugarak az emberi szembe jutva károsítják a szemlencsét és a fényérzékelő receptorainkat. A védelem hiánya hosszútávon üt vissza: négy-öt tavaszi/nyári időszak után jelentősen megnő az esélye a fiatalkori szürke hályog kialakulásának. Ez a betegség manapság már a harmincas-negyvenes korosztályban legalább olyan gyakori, mint öregkorban.

Ha széles karimájú kalapot veszünk fel, kiválthatjuk a szemüveget?

A kalap csak a napfény intenzitását csökkenti, de nem szűri ki az UV-sugarakat.  Ráadásul a fejfedő karimája nyújtotta árnyék miatt a pupillánk kitágul, kevésbé szűkül össze, mint a tűző napon, és így több UV-sugárzás érheti szemünket.

Hogyan védekezhetnek a nap káros sugarai ellen a szemüvegesek?

A dioptriás szemüveget viselőknél az UV-védelem megoldott, mert az optikai szabványok az Unióban megkövetelik, hogy mind a műanyag-, mint az üveglencséknek megfelelő UV-szűrő rétege legyen. Ha zavarja a szemünket az erős napsugárzás, hordhatunk dioptriás napszemüveget vagy sötétedős dioptriás szemüveget. Ez utóbbi lencséi csak a természetes fényre érzékenyek, tehát a lámpa- vagy neonfényre nem sötétednek el. Jó hír a kontaktlencsét viselőknek: ma már kaphatók az UV-sugarak nagy részét kiszűrő lencsék is.


Mire figyeljünk a napszemüveg vásárlásakor?

Az olcsó, utcán árult napszemüvegeken sokszor nincs UV-szűrő. Ez azért veszélyes, mert viselésükkor a pupillánk kitágul – hiszen a fényintenzitást gyengébbnek érzékeljük -, így viszont szemünk több káros UV-fényt fogad be. Ránézésre sajnos nem lehet megállapítani, hogy valóban megfelelően szűri-e a sugárzást egy napszemüveg, hiszen az UV-védő réteg színtelen, ezért ezt csak egy speciális műszer segítségével lehet vizsgálni. A nagyobb látszerészüzletekben van ilyen. Egy középkategóriás, úgymond 100 százalékos UV-szűrős napszemüveg 90 százalékos védelmet nyújt, a készen vett napszemüvegeknél nincs teljes szűrés. Ha ennél magasabb értékre vágyunk, készíttethetünk az optikussal egyedi lencsét, amely körülbelül 99 százalékos hatékonysággal szűri meg a káros sugarakat.

Mi a különbség a hagyományos és a polarizált napszemüveg között?

A polarizált napszemüvegek csillogó környezetben ideálisak, ahol szükség van a visszavert fény szűrésére (pl. vízpart, hó). A polarizált fényt – más néven a sarkított vagy visszavert fényt – a napszemüveglencsék általában nem szűrik. A polárhatás nem függ össze az UV-védelemmel. A polarizált lencséken is van természetesen UV-réteg, de még egy speciális, polárréteg is megtalálható rajtuk. A tengerparti nyaraláshoz ajánlott a polaroid hatású napszemüveg, amely csak kevéssel kerül többe, mint a hagyományos fajták.


A jó napszemüveg megválasztása
Mire figyeljünk a napszemüveg kiválasztásakor ?

A napszemüveg elsődleges feladata a védelem, de mint a nyár legszembetűnőbb kiegészítője, szezonról szezonra változik.  A napszemüvegek elsősorban az UV-sugárzás ellen védenek, speciális UV-szűrő réteggel vonják be a lencséket. A legjobb, ha optikában vásárolunk napszemüveget, mert itt garantáltan a legmagasabb fokú UV-védelemmel rendelkező darabok közül válogathatunk. Vigyázat, a lencse sötét színe nem garancia az UV-védelemre, sőt a sötét szín miatt kitáguló pupilla még inkább beengedi a káros sugarakat.

Mire kell még figyelnünk?

Európában a napszemüvegek sötétségét különféle  kategóriákba sorolják . Rajta van a CE jelzés, amely azt jelenti, hogy a szemüveg megfelel az Európai Unió szabványának. A legfontosabb viszont az UV-védelem számmal való kifejezése. Keressük az UV 400 felirattal ellátott szemüvegeket, amelyek 100%-os védelmet nyújtanak. A legtöbb divatos napszemüveg ma már nem csak csábítóan szexis vagy finoman elegáns, hanem UV-szűrővel is rendelkezik. A törhetetlen műanyagból készült, szemvédő borítással ellátott lencse azoknak ajánlott, akik szeretnek sportolni  vagy sokat tartózkodnak a napon. A lencsék színe igen széles skálán mozog. De azt tudjuk-e, hogy a szín megváltoztatja a látást? A sárga remekül fokozza a kép élességét. A barna valódi színeket ad és erősíti a kontrasztokat. A fehéret világosabbá teszi, a sötét színeket mélyíti. A szürkén át teljesen természetesnek hat a világ, miközben a káros sugarakat maximálisan elnyeli. A zöld tompítja az éles fényt anélkül, hogy sötétítené a képet.

Napszemüveg  választás

A szép, arcformánkhoz és egyéniségünkhöz illő szemüveg olyan, mint egy különleges ékszer. Egy jól megválasztott szemüveggel szebbé varázsolhatjuk az arcunkat, különösen szemünk környékét, a bátrabbak választhatnak különböző színű és fazonú szemüveget hétköznapra és alkalomra, sportoláshoz és csábításhoz. Aki megelégszik egyetlen darabbal, annak sem árt beszerezni egy pótszemüveget! Válasszunk semleges árnyalatot: füstös szürkét, középkéket vagy olívazöldet, mely minden ruhához jól áll.  A keret megválasztásánál figyelembe kell vennünk azonban arcunk formáját, szemünk távolságát és orrunk méretét is.

Arcforma

Olyan keretet válasszunk, amely arcunk formáját kiegészíti vagy azzal ellentétes. Az arcunkkal azonos formájú szemüveg nem előnyös. A szögletes szemüveg például szélesíti a szögletes arcot, és túl komor lesz tőle a tekintetünk.
Keskeny archoz legjobban a szögletes vagy kerek formák illenek, amelyek az arccsonton túlnyúlnak, és így ellensúlyozzák az állkapocs szélességét.
Szögletes archoz a kerek és a lekerekített sarkú, nem túl nagy keretek illenek.
Kerek archoz  válasszunk szögletes keretet, mely határozottá teszi az arcot, de ne legyen szélesebb az arccsontnál !
Szív alakú archoz kerek vagy ovális változatok illenek, melyek nem nyúlnak túl az arccsonton.
Ovális archoz olyan szemüveg illik, amely az arc legszélesebb pontjánál nem szélesebb.

Szemtávolság

Távol ülő szemek esetén válasszunk sötétebb, szélesebb nyerget, mely közelebb ülőnek mutatja szemeinket. A közel ülő szemek közti távolságot optikailag növelhetjük, ha világos vagy keskeny nyereggel ellátott szemüveget választunk.

Orrméret
Az alacsony vagy sötét nyereg rövidíti a hosszú orrot, a túl pisze orrhoz viszont a magas vagy világos nyereg illik a legjobban..
.
Válasszon napszemüveget a Hermann  Optika kínálatából
Piliscsaba, Templom tér 11,
T.: 26.374-514, 30 8240-615