Mikor forduljunk feltétlenül szemész szakemberhez?

Amennyiben nem jól látjuk az útjelző táblákat vezetés közben, vagy az olvasott szöveg elmosódik, ideje, hogy új szemüveget írassunk fel. Ezenfelül, ha rosszul látunk gyenge fényviszonyok között, az is a látásromlás korai jele lehet. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, ha a szokásosnál gyakrabban botlunk el vagy ütközünk neki olyan tárgyaknak, melyek jól ismert környezetben, például otthonunkban vannak. Ennek oka, hogy perifériás látásunk - melynek kulcsszerepe van autóvezetés közben is - korunk előrehaladtával romlik. Ennek következtében az idősödő emberek a periférián elhelyezkedő tárgyakat nehezen veszik észre.  Látásunk romlásával párhuzamosan gyakran kezdünk bandzsítani, ami megerőlteti a szemünket, és ez a tevékenység gyakori fejfájást és szédülést okoz.

Rendszeres szemészeti ellenőrzés 40 felett

Amennyiben a fentebb leírt tünetek egyike sem jelentkezik, 40 éves életkor felett akkor is ajánlott a legalább kétévenkénti rendszerességű szemvizsgálat. A megfelelő időközönként elvégzett ilyen kontrollvizsgálatok jelentősége ugyanis, hogy a tünetmentes időszakban, korán felfedezett betegségek kezelési/gyógyítási lehetőségei sokkal jobbak, mint az utolsó pillanatig halogatott, előrehaladott állapoté. Ráadásul sok súlyos szembetegség semmilyen panaszt, tünetet nem okoz eleinte, szemorvosi vizsgálattal azonban már ilyenkor felfedezhetők. Ezért semmiképpen ne várjunk  arra, hogy elkezdjen romlani a látásunk.
Cukorbetegek, magas vérnyomásban szenvedők, illetve azok, akiknek a családjában előfordult valamilyen szembetegség, ennél gyakoribb - legalább évi rendszerességű - ellenőrzést igényelnek. Az olvasószemüveg felíratása jó alkalom egyben egy szemészeti szűrővizsgálatra is.
Természetesen nem elegendő felkeresni a szemészt, hanem kezelési tanácsait be is kell tartani, utasításait pontosan kell követni. Ennek kiemelt jelentősége van egyes szembetegségeknél (például zöld hályognál), ahol a gyógyszer adagolás mennyiségi és időbeli előírásai fontosak ahhoz, hogy a látás ne romoljon tovább, megőrizhető legyen.