Miért fontos az UV-szűrős napszemüveg?

Itt a tavasz, előkerülnek a szekrényből a napszemüvegek. Ám nem mindegy, hogy milyet hordunk, ha nincs a szemüvegünkön UV-szűrő, többet árthatunk a szemünknek, mint használunk. Most megtudhatod, hogy miért!
Miért kell védeni a szemünket az UV-sugárzástól?
Az UV-sugarak az emberi szembe jutva károsítják a szemlencsét és a fényérzékelő receptorainkat. A védelem hiánya hosszútávon üt vissza: négy-öt tavaszi/nyári időszak után jelentősen megnő az esélye a fiatalkori szürke hályog kialakulásának. Ez a betegség manapság már a harmincas-negyvenes korosztályban legalább olyan gyakori, mint öregkorban.

Bővebben: Miért fontos az UV-szűrős napszemüveg?

Mikor forduljunk feltétlenül szemész szakemberhez?

Amennyiben nem jól látjuk az útjelző táblákat vezetés közben, vagy az olvasott szöveg elmosódik, ideje, hogy új szemüveget írassunk fel. Ezenfelül, ha rosszul látunk gyenge fényviszonyok között, az is a látásromlás korai jele lehet. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, ha a szokásosnál gyakrabban botlunk el vagy ütközünk neki olyan tárgyaknak, melyek jól ismert környezetben, például otthonunkban vannak. Ennek oka, hogy perifériás látásunk - melynek kulcsszerepe van autóvezetés közben is - korunk előrehaladtával romlik. Ennek következtében az idősödő emberek a periférián elhelyezkedő tárgyakat nehezen veszik észre.  Látásunk romlásával párhuzamosan gyakran kezdünk bandzsítani, ami megerőlteti a szemünket, és ez a tevékenység gyakori fejfájást és szédülést okoz.

Bővebben: Mikor forduljunk feltétlenül szemész szakemberhez?

Hogyan válassza ki az Ön számára legmegfelelőbb kontaktlencsét?

A kontaktlencse viselés megkezdése előtt számos szempontot kell mérlegelnie ahhoz, hogy elégedett és biztonságos legyen a lencse viselése. Mindenek előtt fel kell keresnie egy szemészeti rendelőt vagy egy optikai üzletet, ahol egy szakszerű szemvizsgálatot követően megállapítják az Önnek szükséges látáskorrekciót, valamint elmagyarázzák az annak korrigálására alkalmas lehetőségeket.

Bővebben: Hogyan válassza ki az Ön számára legmegfelelőbb kontaktlencsét?

Hasznos tanácsok kontaktlencse viseléshez

 A kényelmes és egészséges kontaktlencse viselés legfontosabb alapszabálya, hogy mindig kövesse az illesztője által adott, illetve a Bioflex kontaktlencsék használati útmutatójában szereplő tanácsokat, előírásokat!
Ne feledje, a lencsék helyes használata és ápolása elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszabb távon is megőrizhesse a szeme egészségét! Kérjük, tanulmányozza át alaposan az alábbi hasznos tanácsokat, és kivétel nélkül mindig tartsa is be azokat!

Bővebben: Hasznos tanácsok kontaktlencse viseléshez

Vezetéshez is legjobb a progresszív szemüveglencse

A szakértők egybehangzó véleménye szerint a megfelelő szemüveg legmodernebb és legkényelmesebb megoldás a 45 év felettiek látásproblémájára a progresszív szemüveglencse használata, amellyel zavartalan látómező tárulhat elénk. Ez a multifokális lencse rengeteg fókuszponttal, fokozatos dioptria-átmenettel rendelkezik, ezért nemcsak távolra és közelre, hanem bármilyen távolságra éles képet ad. A kiszélesedett látómező például autóvezetés közben is nagy könnyebbséget jelent, mert nemcsak a szélvédőn túli világot, hanem a műszerfalat is kiválóan látjuk vele. A bifokális lencsével ellentétben kívülről ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos szemüveg, de nagy előnye, hogy nagyon tartós, hiszen nem hánykolódik a táska mélyén, hanem egész nap, bármilyen élethelyzetben viselhetjük. A progresszív lencséknek számos fajtája van, ezért kérjük az optikus vagy szemész szakorvos segítségét, hogy életmódunk és pénztárcánk figyelembe vételével a számunkra legmegfelelőbbet választhassuk.

Bővebben: Vezetéshez is legjobb a progresszív szemüveglencse